05-01-2017 SteDoCo - GJS | Finale Dames

05 januari 2017

SteDoCo – GJS 2-4

De Proxsys Cup schreef donderdagavond voetbalhistorie. Voor het eerst in de geschiedenis van zaalvoetbal in Gorinchem vond de finale van het damestoernooi plaats. Die ging tussen SteDoCo en GJS. SteDoCo hield in de groepsfase Sleeuwijk en Peursum nipt voor, waar GJS met een doelsaldo van 28-0 de duidelijke winnaar in poule B was.

Niet alleen was GJS in de poule de duidelijke winnaar, spits Patricia Looijen was eveneens de duidelijke topscorer. En ook in de finale had ze nog geen minuut nodig om haar doelpuntentotaal van acht op te schroeven. De 0-1 was daarmee een feit en de ban gebroken.

In het vervolg gingen de dames uit Hoornaar op jacht naar de gelijkmaker, maar vond daar steeds GJS-goalie Hannah van de Heuvel op hun pad. Met een aantal puike reddingen zorgde zij ervoor dat GJS met een voorsprong de rust in ging. Want ook GJS had na de vroege openingsgoal moeite met het creëren van kansen.
In de tweede helft had GJS net zo kort nodig als in de eerste om een gaatje te vinden in de Hoornaarse defensie. Looijen zorgde met haar tiende van het toernooi voor de 0-2 voorsprong namens de Gorkumse Jonge Spartanen.
De beslissing was dat nog niet, maar die volgde zes minuten later alsnog. Luka Verweij noteerde de 0-3 en leek GJS naar de winst te schieten, want Van de Heuvel was ook na rust niet te passeren.

Een iets te voorbarige conclusie, zo bleek. Binnen twee minuten wisten SteDoCo’s topschutter Esther Lakerveld en Birgit Lakerveld met twee knappe afstandsschoten toch doel te treffen.
De spanning was daarmee terug in de wedstrijd en de Hoornaarse dames roken bloed. De jacht op de gelijkmaker was geopend, maar de risico’s die daarmee gepaard gingen, braken SteDoCo uiteindelijk op.
Looijen zorgde ditmaal niet voor de afwerking, maar voor het voorbereidende werk en gunde Daniëlle Kortlever de 2-4.

Dát bleek wel de beslissing en daarmee wint GJS de allereerste editie van het damestoernooi van de Proxsys Cup.

Na afloop werden er tevens prijzen uitgereikt. Hannah van de Heuvel (GJS) werd keepster van het toernooi, Rosanne van der Werff (SteDoCo) werd verkozen tot beste speelster en Patricia Looijen (GJS) was met tien doelpunten de speelster met de meeste goals.

1. 0-1 Patricia Looijen
21. 0-2 Patricia Looijen
27. 0-3 Luka Verweij
32. 1-3 Esther Lakerveld
33. 2-3 Birgit Bijleveld
35. 2-4 Daniëlle Kortlever