07-01-2023 | Finale Dames | Unitas – vv Sleeuwijk

07 januari 2023

De finale bij de vrouwen is er eentje die op voorhand veel kenners wel verwacht hadden. Zowel Unitas als Sleeuwijk hebben veel spelers van ZVG dames in de gelederen en spelen dus al elke week in de zaal. De teams kennen elkaar dus door en door, zowel positief als negatief. In de poulefase speelde ze ook al tegen elkaar, toen werd het een 1-1 gelijkspel. Sleeuwijk kende een makkelijke halve finale tegen de dames van LRC en won uiteindelijk met 7-0. Unitas had het in de eerste helft nog lastig met VVAC maar nam uiteindelijk in de tweede helft afstand en won met 1-4.

Sleeuwijk had de eerste minuten het beste van het spel. Al gauw stond het dan ook 0-1. Sleeuwijk-speelster Romy van Andel kreeg de bal aangespeeld, dacht niet na en schoot de bal hard achter Unitas-keepster Patricia Degener. Enkele tellen later kwam Patricia Looijen mee op vanaf achteruit. Ze kapte vanaf rechts naar binnen, schoot met haar linker en het was kassa, ook de 0-2 ging tegen het net. Enkele minuten later bleek dit ook de ruststand.

Sleeuwijk had Unitas waar ze ze hebben wilden en stond verdedigend sterk. Het was voor Unitas dus lastig om er doorheen te komen. De kansen die zij creëerde kwamen vooral voort uit afstandsschoten. De grootste kansen in de tweede helft waren ook dan nog steeds voor Sleeuwijk. Zo raakte bijvoorbeeld Kayla van den Boomgaard, later gekroond tot speelster van het toernooi, keihard de lat na een mooie aanval over verschillende schijven. Enkele minuten voor tijd kreeg Unitas dé kans op de aansluitingstreffer door een communicatiefout achterin bij Sleeuwijk, maar de kans was niet besteed aan Noël Elands. Beide ploegen probeerde nog tot een goal te komen maar het was Sleeuwijk dat nog een treffer maakte in de laatste seconden. Unitas ging met een meevoetballende keepster spelen en lieten het doel dus open. Romy van Andel profiteerde van het balverlies en liep zo de 3-0 in een leeg doel. Sleeuwijk prolongeert de titel van de vorige editie en wint dus het Paans Dames toernooi van de Proxsys Cup 2022-2023.